Liercursus

Leer paragliden in Nederland

Over de cursus

In Midden Nederland kan jij leren vliegen aan de lier. Je hebt de keuze uit een solocursus, (klik om de solocursus te boeken op de gewenste 1e cursusdag) die je bijna op elk moment kunt beginnen en een 2-daagse liercursus in één weekend. (vrijdag, zaterdag) De startlocatie is Noordeloos/Ameide. Tijdens beide cursussen leer je de basis van het vliegen en maak je onder (radio)begeleiding je eerste solovluchten, met als doel het behalen van (lier)brevet 1.

De 2-daagse liercursus kost € 395,-. Daarvoor krijg je theorieles, alle vliegmaterialen, porto, logboekje, een tandeminstructievlucht en 14 solovluchten aan de lier.  Op de eerste dag beginnen we met theorie, opzetoefeningen en een tandeminstructievlucht, de volgende dag maak jij je eerste solovlucht en misschien meteen jouw tweede en derde vlucht. De overige vluchten plan je in de volgende weekenden. Daarvoor kijk je bij reserveren in onze agenda door te klikken op, liercursus vervolg beginners, om zo verder te oefenen met het vliegen en alle 14 vluchten te voltooien. Deze cursus moet wel binnen 1 jaar na aanvang voltooid zijn.

De liercursus solo kost € 445,-. Bij de liercursus solo bepaal je deels zelf wanneer je wilt beginnen om je lierbrevet 1 te halen, Je krijgt theorieles, alle vliegmaterialen, porto. logboekje en een tandeminstructievlucht en 14 solovluchten op de dagen wanneer het jou uitkomt. Ben je eenmaal gestart en je wilt op een zaterdag verder oefenen, geef je dan op via de agenda door, klik op reserveren en vul jouw gegevens in. Wij zorgen dan voor de materialen en weten dat jij dan komt. Deze cursus moet wel binnen 1 jaar na aanvang voltooid zijn.

In beeld

Voorbeeld van een lierstart

In 2019 hebben we twee keer een liercursus gepland staan, in maart en juni. Kijk op deze pagina voor meer info en boek jouw cursus. Bel voor meer info, 085-049 55 69 of stuur een mailtje, info@maurikparagliding.nl

Waar?

De 2- daagse basiscursus wordt in principe vrijdag/zaterdag op het lierveld in Noordeloos/Ameide gegeven. Voor de zondag wijken we eventueel uit naar het lierveld in de Achterhoek bij Zeddam. De liercursus Solo kun je ieder vliegbaar weekend op zaterdag (Noordeloos/Ameide) volgen met eventueel een uitstapje naar Zeddam op zondag.

nederlandmaurik

Kijkje in de keuken bij Maurik

Voorbeeld van een lierstart

Zo draait de liermachine

Hoe ziet het weekend eruit?

Voor aanvang van de cursus ontvang je ons theorieboek per mail. Je kunt eventueel ook het boek Vrij vliegen kopen.

Voorafgaand aan het praktische deel van de cursus starten we met theorieles over het vliegen. Je leert waarom een paraglider in de lucht blijft, wat de invloed is van het weer en wat je allemaal nodig hebt voor een veilige vlucht. Afhankelijk van de groep samenstelling en grootte is dit op een avond of op de eerste dag.

Op vrijdag gaan we echt aan de slag met een paraglider. Je start met grondoefeningen, dit houdt in het opzetten van, het lopen onder en sturen met het scherm (schermbeheersing). Als alles goed gaat, maak je met een tandempiloot aan de tandem een vlucht, zodat je voelt hoe het is om te vliegen. Jij stuurt en krijgt radio-instructies van de instructeur, zodat je ervaart hoe het is om zelf te vliegen, maar dan nog wel met de zekerheid van een tandempiloot achter je. Als je er klaar voor bent, kun je nu de eerste solovlucht maken. Spannend, leuk & mooi!

Op zaterdag start  je, na nog wat grondoefeningen te hebben gedaan, onder radiobegeleiding aan je overige vluchten.  De vluchten waar je niet aan toekomt, kun je op een van onze liervliegdagen maken: reserveer daarvoor een dag in onze agenda. De cursus sluit je af met een brevet 1 theorie examen.

En daarna?

Na het behalen van je (lier)brevet 1, kun je bij ons blijven vliegen om naar Lierbrevet 2 of Bergbrevet 2 toe te werken. Hiervoor moet je minimaal 40 vluchten onder schoolbegeleiding hebben gemaakt. Liercursisten kunnen de cursus vervolgen door een 10 of 20 vluchten kaart te kopen en eenmalig € 135,- lesgeld tbv begeleiding. Kijk ook op onze pagina ‘vrijvliegen‘ en  prijslijst voor meer info.

Wanneer kun je gaan?

Voor de 2-daagse basiscursus kun je je inschrijven op onderstaande weekenden.
Voor de liercursus Solo kan je je ieder weekend aanmelden en inschrijven.

2019
15 & 16 maart Reserveren
28 & 29 juni Reserveren

Bij brevet 1 wordt er geen onderscheid gemaakt tussen lier of berg. Je kunt brevet 1 aanvragen nadat je bij ons 15 (lier of berg) vluchten hebt gemaakt en met goed gevolg de brevet 1 takenlijst uitgevoerd en het theorie-examen hebt volbracht.

Voor het lieren dienen 5 van de vluchten een minimale hoogte van ≥200m te hebben en voor het bergbrevet dienen er minimaal 5 vluchten van ≥300m hoogte. Brevet 1 geeft je echter nog geen bevoegdheid om zelfstandig te mogen vliegen!
Brevet 2 geeft je deze bevoegdheid wel. Dit bestaat uit 4 onderdelen:

  • Totaal minimaal 40 hoogtevluchten
  • Een met goed gevolg afgelegde PgPL 2 takenlijst
  • Een met goed gevolg afgelegd landelijk theorie examen
  • Een luchtwaardigheidsverklaring

Voor het verkrijgen van brevet 3 moet je minimaal 100 hoogtevluchten maken respectievelijk aan de lier of in de bergen. Voor brevet 3 berg moeten er 15 duurvluchten zijn: vluchten langer dan 45 minuten.

Neem contact op

We horen graag van je!

Onleesbaar? Nieuwe code captcha txt

Begin met typen en druk op enter om te zoeken