Weer of geen weer

Voorspelling en achtergrond

Weersverwachting voor pinksterweekend 30 mei t/m 1 juni.

In het pinksterweekend waait de wind uit het oosten tot noordoosten en daarmee weet warmere lucht ons land te bereiken. In het overgrote deel van het land loopt de temperatuur zaterdag 30 meiPinksterzondag 31 mei en Pinkstermaandag 1 juni op naar 20 graden of meer. Daarbij veel zonneschijn en in het binnenland kunnen enkele stapelwolken ontstaan. Het blijft wederom droog.

Zaterdag is er windkracht 2 tot 16h 090 15km/h en daarna draait hij naar 050 wat recht op de baan van Ameide is. De windkracht neemt dan toe tot 20km/h. Zondag is de wind wat sterker maar mandag is de windkracht gelijk aan zaterdag maar de richting meer 070-080. Wat mooi in de baanrichting is. Deze dagen is de wind op hoogte wat steviger maar laminair.

Zie voor meer informatie Windy.

Actueel weer Nederland

KNMI Hoogtewinden

KNMI Hoogtewinden met windkracht en richting t/m 200 meter hoogte

Pasquill-klasse betekenis (afgekort tot “pasq” in de tabel van bovenstaande link):

  • A: zeer onstabiel;
  • B: matig onstabiel;
  • C: licht onstabiel;
  • D: neutraal;
  • E: licht stabiel;
  • F: matig tot zeer stabiel

Straalstroom

De richting en de plaats van de straalstroom is van groot belang voor het weer. Vanuit noordelijke richting voert een straalstroom in onze omgeving in de regel koudere lucht aan dan vanuit het westen of zuiden. De straalstroom voert bovendien depressies met warmtefronten en koufront aan. Wanneer de straalstroom over of vlak langs Nederland of België loopt krijgen we in de regel de ene na de andere depressie te verwerken met herhaaldelijk regen en wind.

De straalstroom is soms te herkennen aan de wolkenlucht. Karakteristiek zijn de zeer langgerekte banden van hoge bewolking, vaak in de vorm van windveren.
Deze wolkenvormen wijzen meestal op snelle veranderingen in het weerbeeld.

Bovenstaand is een statische versie van de straalstroom animatie. Klik hier of op de afbeelding om naar de actuele animatie te gaan.

Op KNMI Aviation Weather >Surface weerkaart Europe kun je actuele weerkaarten zien van vandaag tot 24h vooruit:  https://www.luchtvaartmeteo.nl/

Als je KNVvL lid bent kun je met je nummer & via deze link de KNMI weerkaart van vinden:  https://www.luchtvaartmeteo.nl/data/surface/PL2712_large.pdf

Interactieve windkaart op 100m hoogte

Noordeloos/Ameide

Zeddam

KNMI Weerkaart Europa

Weerkaart Europa

Pluimverwachting de Bilt

Neem contact op

We horen graag van je!

Onleesbaar? Nieuwe code captcha txt

Begin met typen en druk op enter om te zoeken