Neus in de boeken

 In Nieuws

Afgelopen Maart was er weer een mogelijkheid om deel te nemen aan het KNVvL Paragliding theorie-examen. Dit examen in combinatie met praktijkoefeningen en een luchtwaardigheidsbewijs, geeft recht op het brevet 2. Als je dit brevet behaald hebt, mag je vliegen zonder toezicht van een instructeur.

Jean-Paul, een vrije vlieger die op bijna elke lierdag aanwezig is, heeft dit brevet 2 een tijd geleden al gehaald. Maar er is ook brevet 3, waarmee je weg mag vliegen van de officiële landing, het zogenaamde “overland” vliegen. Voor het behalen van dit brevet, moet je een aantal extra oefeningen beheersen, en moet je nogmaals een theorie-examen doen. Hieronder vertelt hij over zijn voorbereidingen daarop.

Het treurige weer in deze eerste maanden van het jaar maakte helaas dat er weinig kans was om te vliegen, zelfs voor groundhandelen was het weer vaak te slecht als ik er tijd voor had. Toch ben ik druk bezig geweest met vliegen. Ik lees graag dus ik ben maar weer eens in de boeken gedoken, niet in de laatste plaats omdat ik het Theorie examen voor B3 wilde doen.

Hoe meer je leest, hoe meer je merkt dat er nog zóveel te leren is dat je er bijna eng van wordt. Met name meteorologie is voor mij een onderwerp van onpeilbare diepte. Hoe gaan de luchtstromen over onze planeet, onder welke invloeden bewegen ze zich… machtig interessant. Hoe beweegt de lucht zich nabij de grond en de bergen, hoe kan ik daar als vlieger gebruik van maken, waar kan ik thermiek verwachten, op welk tijdstip van de dag en ga zo maar door.

Het mooie van deze tijd is dat het nog nooit zo gemakkelijk is geweest om die kennis te vergaren. Het Internet maakt het delen en vinden van informatie een peulenschil. Alhoewel… er is ook nogal wat onzin te vinden. Allerlei filmpjes van spannende vliegsituaties en ongelukken kunnen je, als je niet begrijpt wat er gebeurt, onnodig bang maken voor onze mooie sport.

De meeste informatie en sites zijn gelukkig prima, ik kan bijvoorbeeld het YouTube kanaal van Greg Hammerton (flywithgreg) van harte aanbevelen.

Terug naar de boeken, ik heb in mijn vlieg carrière de nodige boeken aangeschaft en de meesten ervan al meer dan eens gelezen. Omdat ik B3 theorie examen wilde doen en ik de basiskennis weer wilde opfrissen heb ik het boek ‘Vrijvliegen’ van Bastienne Wentzel aangeschaft. Eigenlijk staat daar alles in wat je moet weten voor het examen, een prima boek dus. Ik heb me ook ingeschreven voor de examentraining die Bastienne samen met twee anderen aanbiedt en dat is erg zinvol geweest. Je krijgt toegang tot een app waarin je zoveel je wilt kun oefenen met vragen die goed aansluiten bij hetgeen er op het examen wordt gevraagd.

Je kunt echter nooit genoeg lezen over paragliding

Oh ja… dat examen, dat heb ik gehaald!

Recente berichten

Laat een reactie achter

Begin met typen en druk op enter om te zoeken