Hoe was Slovenië?

 In Nieuws

Slovenië, een prachtland direct onder Oostenrijk, naast Italië en kent een mooi vlieggebied net buiten Nova Gorica. Deze prachtige soar en thermiekridge van Lijak is vele tientallen kilometers lang en is een waar vliegparadijs voor paragliders. Dit voorjaar waren wij er ook en hieronder lees je de ervaringen van onze cursisten en piloten. Deze tekst is opgemaakt door Daniella, ze vliegt zelf ook en is helemaal verknocht aan deze vliegsport sinds ze twee jaar geleden meeging met een Sauerlandintroductie weekend…

MARC
Vraag: ‘Wat is je het meest bijgebleven van deze vliegvakantie in Slovenië?’

‘Ik heb tijdens deze vakantie mijn eerste duurvluchten gemaakt en met de begeleiders van Maurik een leuk uitstapje gemaakt naar een geweldig mooie vallei met een uitdagende startplaats’.

NIELS
Vraag: ‘Niels heeft in Slovenië zijn allereerste vluchten gemaakt. Wat vond je het allermooiste aan het vliegen?’

‘Het mooiste aan het vliegen was precies zoals ik het me had voorgesteld: De paar seconden rust bovenop de berg, het wachten op de juiste wind, je zet je scherm op, doet een paar flinke passen en daarna is alles weg. Niks is meer belangrijk, behalve je vlucht. Fantastisch!’

JOAZ
Vraag: ‘Wat ging er door je heen toen je voor het eerst op de starthelling klaar stond en wat dacht je toen je eenmaal in de lucht hing?’

‘Net voordat je je eerste bergstart gaat maken wordt het toch wel spannend. Ik had al wel gelierd in Nederland, maar hoe je het ook bekijkt, van een berg af rennen is toch wel wat anders. Frans begeleidde me tijdens mijn eerste vlucht en gelukkig is Frans er erg goed in om je gerust te stellen waardoor je toch genoeg zelfvertrouwen krijgt om het te doen.
Op het moment dat Frans zegt: ‘Als je er klaar voor bent mag je starten’ stop ik eigenlijk met denken. Ik ben zo gefocust op wat ik moet doen en welke instructies ik krijg, en het gaat zo snel, dat ik eigenlijk geen tijd heb om na te denken, totdat ik los kom en eenmaal in de lucht hang… En dan: ‘Oh ja, dit is waarom ik dit doe!’. Die kick, dat gevoel van vrijheid, die rust daar boven in de lucht en natuurlijk niet te vergeten: het uitzicht! Dat is pas genieten!

FRANK
Vraag: ‘Frank is wel een heel erg snelle leerling: Bijna een jaar geleden in  Slovenië begonnen met vliegen, nu officieel tot vrijvlieger gekroond.

Hoe ervaar je deze snelle stappen die je hebt gemaakt?’

‘Als dit mij aan het begin gevraagd was, had ik dit echt niet kunnen verwachten. Maar blijkbaar is het toch mogelijk om in 361 dagen je B2 en L2 brevet te halen. Oorspronkelijk ben ik in Slovenië begonnen met een eerste bergweek en heb ik een aantal weken daarna al snel het lieren opgepakt. Alhoewel er niets mooiers is dan in de bergen vliegen, leer je erg veel van het lieren en is het gemakkelijk om veel vluchten te maken. Daarnaast zijn er twee belangrijke factoren geweest, namelijk het mooie weer tijdens de drie bergweken, waardoor er veel vluchten gemaakt konden worden en de geweldige ondersteuning vanuit het gehele Maurikteam. Je zou je kunnen afvragen of ik bovengemiddelde aanleg heb voor het vliegen, maar dat kan ik niet beamen of ontkennen. Ik vlieg vanaf het begin zoals het voor mij logisch aanvoelt en blijkbaar is dat goed.

Hoewel elke vlucht weer leuk is, zijn er tot nu toe twee vluchten die bovenaan staan. De ene is een vlucht in Nederland aan het einde van de zomer, waar ik komende van 240 meter bijna naar 1000 meter ben gethermiekt. De andere is een vlucht in Slovenië, waar ik 3,5 uur in de lucht ben weten te blijven hangen en waarbij ik op een paar honderd meter na net geen 100 km heb gevlogen.

Het behalen van deze brevetten is zeker niet het einde van mijn traject. Het gaat hopelijk het begin zijn van nog veel meer mooie vluchten. En ondertussen begin ik langzamerhand te denken aan het behalen van de B3 en L3 brevetten, waarbij er overland gevlogen mag worden. Want hoewel je met B2 en L2 ook al hele gave vluchten kan maken, lijkt het me toch ook een hele uitdaging om weg te vliegen van de vertrouwde stek en zo ver mogelijk of een bepaalde route te gaan vliegen’.

CATELIJNE:

Vraag: ‘Wat vond je het fijnste aan deze reis?’

‘De begeleiding was echt superfijn: Bij Maurik begeleiden ze je van het begin tot het eind van je vlucht, ze geven antwoord op al je vragen en voorzien je van de nodige positieve feedback. Ook zit er humor in de groep waardoor het allemaal niet te stijf wordt en het ontzettend gezellig is’.

Zo lees je de prachtige anekdotes van onze cursisten en heel misschien kriebelt het al een beetje, zal ik volgend jaar mij ook inschrijven voor een cursus? Wie weet en vlieg je binnen een paar dagen ook helemaal alleen! het begint met dromen…;-)

Groetjes van het Maurikteam en Daniella in het bijzonder voor deze rol als ‘vliegende reporter’

Recente berichten

Laat een reactie achter

Begin met typen en druk op enter om te zoeken